Alt du trenger å vite om å returnere julegaver du ikke trenger

Du har mottatt og takket for julegavene. Det var mye fint og nyttig og andre gaver du vet du aldri vil bruke. Disse gavene kan etter norsk lov, stort sett, byttes. For eksempel sier den store kjeden El-kjøp at julegaver kan returneres eller byttes innen 30 dager av at julegaven ble kjøpt. Dette krever at du spør giveren når din gave ble kjøpt, så du må svelge den kamelen.

ToysRus og XXl.com har liknende løsninger for bytting av julegaver. Du må kanskje betale et mellomlegg fra egen lomme for den nye tingen du har valgt deg ut, men det er uansett mye bedre enn å la den støve ned i garasjen. Men hva med de butikkene som ikke allerede har slike ordninger på plass. Hva med mindre enkeltstående butikker eller nettsted hvor din gave kommer fra?

Løsningen: Angrerettloven!

Angrerettloven gjelder alle fjernsalg fra selgere som henvender seg til norske forbrukere, for eksempel en helnorsk nettbutikk eller en butikk som har .no i sin url.

Dette er loven om angrerett i et nøtteskall (paragraf 11):
“Forbrukeren har rett til å gå fra avtalen (angrerett) ved å gi melding til selgeren etter § 13 innen 14 dager etter at hele varen og de opplysninger som kreves med hjemmel i kapittel 3 er mottatt på foreskreven måte.”

Angrerett loven gjelder ikke i disse tilfellene

  • Kjøp i fast utsalgssted, altså for eksempel i en fysisk butikk.
  • Kjøp fra privatpersoner, eller kjøp av deg som næringsdrivende.
  • Tjenester som skal leveres til et bestemt tidspunkt eller i et bestemt tidsrom.
  • Varer som går ut på dato, som mat.
  • Varer det er umulig å levere tilbake, som fyringsolje.
  • CD-er, filmer og spill med brutt forsegling.
  • Varer kjøpt av videreformidlere som Finn.no.

(Kilde: Angrerettloven, Forbrukerrådet.no)