App som hjelper ungdom å unngå økonomisk kaos

Altfor mange unge havner i økonomisk trøbbel. Departementet lanserte denne uken «skolemeny.no» som skal hjelpe skolen til å gi god kunnskap om privatøkonomi. – Smart, mener ungdomsskoleelever ved Ystad og Ramstad skole.

Det er nyttig å kunne en del om dette. Vår fikk en gjennomgang om personlig økonomi før sommeren. Om hva man gjør når man flytter hjemmefra, om mat, transport og sparing. Vi fikk utdelt ulike yrker og dermed ulik inntekt. Oppgaven var å justere forbruket etter inntekten, sier Daniel Vandvik Aakhus (14) fra Høvik. Hvis jeg ville ha ny pc, for eksempel, måtte jeg velge å kjøre kollektivt. Og vi lærte at det er viktig å sette av penger til uforutsette utgifter, som lekkasje i leiligheten, sier Sebastian Sjo (15) fra Høvik.

Positive lærere

Alt for mange havner i trøbbel fordi de mangler kunnskap om privatøkonomi. Ungdom må derfor lære mer om personlig økonomi i skolen. «Skolemeny» og nettsiden «skolemeny.no.» skal gi lærerne kunnskap, inspirasjon og hjelpemidler», skriver departementet i en pressemelding.

På nettsiden finnes både spill og annet materiell for alle aldersgrupper.
Det er nyttig for ungdom å få et innblikk i hva ting koster og at det ikke bare er å trekke kortet, sier ungdomsskolelærer Geir-Olav Vågen på Ramstad skole i Bærum.

Det er kjempeflott for oss lærere å få nye verktøy, men jeg har ikke sett på selve programmmet, så det kan jeg ikke uttale meg om.
– Mange lærere er flinke, mens andre sliter med å prioritere og gi undervisning i personlig økonomi. Nå skal det bli lettere for alle å finne gode ressurser til økonomiopplæringen, sier adm. direktør Idar Kreutzer i Finans. Disse appene er nå tilgjengelig for norsk ungdom helt gratis.