Del 1: Planlegg pensjonisttilværelsen i utlandet!

Viktig før du reiser!

Å pensjonere seg i utlandet er en drøm for mange. Tenk deg å tilbringe dagene med godt lesestoff på stranden, eller på hode i en deilig hage med hvor avokado og appelsiner trives sammen med tomat og agurk. Drømmen er kanskje å drikke rødvin på terrassen hver kveld under toskanske solenen eller å sitte på en fransk fortauscafe hele dagen.

Men enten du vil til Paris eller Kypros, er det et par ting du må vurdere før du gjennomfører flyttingen. Her er ting du må tenke på før du gjør beslutningen om å bli pensjonist i utlandet.

Huskeliste til pensjonsplanlegging

Hva slags visum trenger du, og hvordan kan du få det?
Dette kan være den mest åpenbare. Hvor som helst du måtte ønske å bo for en lengre periode, så må du sørge for at du har juridisk rett til å være der først.

Hvis du allerede er en borger av et EU-land og ønsker å flytte til et annet EU-land, bør prosessen være ganske enkel – men for de som oss som er utenfor EU, eller de som ønsker å pensjonere seg i et mer tropisk klima, det kan være ganske mye papirarbeid involvert.

Mange land – som for eksempel Australia, Belize, Costa Rica, Guatemala, Indonesia, Malta, og Mauritius bare for å nevne noen – har spesifikke pensjons-visum. Kravene varierer, men du må i det minste kunne gi bevis på god helse, tilstrekkelig med finansielle midler, og ikke plettfritt kriminelt rulleblad. Sørg for å slå opp de enkelte lands krav før du blir for knyttet til ideen og unngår unødvendige skuffelse.

Hvilke fordeler kan du motta i utlandet?

Sjekk hva du kan motta gjennom EØS avtalen og hvilke helsetjenester etc som tilbys og til hvilke priser. Så, du har bygget opp en betydelig pensjon og du er klar til å leve av den mens du slapper av i solen? Hygg deg med planleggingen!