Del 2: Planlegg pensjonisttilværelsen i utlandet!

Se til at du har tilstrekkelig helse og medisinsk dekning?

Før du pensjonerer deg i utlandet er det viktig å finne ut hvordan du skal håndtere medisinske kostnader. Britiske borgere som flytter til utlandet vil ikke lenger være berettiget til å motta standard NHS medisinsk behandling for eksempel. Men har du et Europeisk helsetrygdkort, som vi nordmenn, er det som oftest trygt nok.

Den beste måten å sikre at du alltid bli dekket, for hva du trenger og hvor du går, er å ha en privat internasjonal helseforsikring.

Kunder i alderen 60 og over får ofte en spesiell reduserte priser på din helseforsikring plan, som også sikrer at du er dekket for pre-eksisterende forhold som leddgikt, glaukom, hypertensjon, osteoporose og type 2 diabetes.

Skal du lukker kontoene dine hjemme?

Hvis du bor i utlandet, vil du sannsynligvis trenger en bankkonto i det nye landet du bor. Men vær for rask med å stenge kontoene dine der hjemme. Mange pensjonerte expats synes det er enklest å holde mesteparten av sin formue i hjemlandet.

Mange utenlandske institusjoner ikke har tilsvarende kontoer for ting som 401 (k) s og individuelle pensjonisttilværelses-kontoer, så den enkleste måten å maksimere din pensjon å”kan være å holde det på plass i Norge selv om du flytter.

Og uansett hvor du er fra, er det ofte enklest å få statlige pensjonen satt inn på kontoen din basert i det landet du oppholder deg i.

Bare overfør det du trenger hver måned for å unngå ekstra minibank og valutaveksling avgifter, men ikke flytt det du ikke trenger.

Hvor nære vil du være med venner og familie?

Hvis du planlegger å pensjonere seg i utlandet, er sjansen stor for at du allerede har et land i tankene. Men har du tenkt på hvor lett det er å få til? Hvor vanskelig det vil være for venner og familie å besøke? Hvor ofte vil du være i stand til å gå tilbake?

Sørg for å vurdere tilkobling – hvor nær er den nærmeste flyplassen? Er det lokal kollektivtransport? Og hvis du har tenkt på å styre, er lisensen gyldig det? Hvis du flytter langt unna, kan det være en god idé å prøve ut en måneds tid før du bestemmer deg.

Les Del 1 her!