Det kan lønne seg å kjøpe over kvoten på grensehandel

At det kan være billigere å handle på Systembolaget i Sverige enn på polet her hjemme, er en kjent sak, og i flere tilfeller utgjør prisene halve prisen av de norske prisene.
Men også å handle mer enn kvota og fortolle det du kjøper ekstra, kan være svært lønnsomt. Det viser våre priseksempler, hvor besparelsen i ett av tilfellene nærmer seg tusen kroner. En pristest utført av DinSide viste følgende sjokk:

Fem av de mest vanlige varene nordmenn handler kan du få til under halve prisen, om du handler hos Systembolaget i stedet for hos Vinmonopolet:

  • Ti av varene er fra 40 til 50 prosent billigere i Sverige.
  • 11 av varene er fra 30 til 40 prosent billigere i Sverige.
  • Åtte av varene er fra 20 til 30 prosent billigere i Sverige.

Mye å spare på sterkøl

Når man sammenligner priser på fire tilfeldig valgte polvarer på Systembolagets og Vinmonopolets nettsider, som alle har en lavere pris i Sverige enn i Norge. Men hva koster det å kjøpe mer enn kvota, hvis du fortoller varene dine?

Hvor mye du må betale for fortollingen, avhenger av varen du kjøper. For eksempel må du betale 7 kroner for fortolling av små ølflasker, uansett styrke over 2,5 prosent på ølet.

Spar penger på øl!

Nettopp på øl, nærmere bestemt belgisk sterkøl, får vi den største prisvekkeren:
En flaske Duvel koster i Norge 51,60 kroner. Kjøper du 36 flasker, tilsvarende seks sekspakninger, kommer dette på 1857,6 kroner. Kjøper du samme antall i Sverige, må du fortolle 17 av flaskene. Totalt betaler du 983 kroner – nesten halvparten av prisen i Norge.

Det er noe å tenke over neste gang du tar danskebåten eller kjører til søta bror.