Dette koster nyttårsfyrverkeriet Norge hvert år

Hvem liker ikke fyrverkeri? Det er selve høydepunktet for å feire inn et nytt år og å gi slipp på det gamle. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at hittil i år er det kommet 2.400 tonn sprengstoff til landet. Importen utgjør til sammen elleville 40 millioner Norske kroner. Er det ikke overveldende?

Men omsetningsvolumet internt i Norge – altså hvor mye forhandlerne tilsammen selger for til deg og meg – anslår bransjen selv til å være mer enn sju ganger så høyt. Det er 280 millioner i fyrverkeri.

I et intervju sier Anders Sture fra Svea import at Norges nest største importør av fyrverkeri anslår det totale salget av fyrverkeri i Norge ligger rundt 300 millioner kroner i året. Alle disse millionene går opp i røyk, bokstavelig talt over natten. Pang pang, og over på en time.

Men det er også interessant at de anslår 98 prosent av årsomsetningen til å gå opp i røyk i løpet av de fem siste dagene før nyttårsaften, ifølge Svea-sjefen.

Dyr moro på nyttårsaften

Kalkyler over norske importører viser at totalmarkedet i fjor var på 300 millioner kroner. Dette vil være enda høyere i år når vi feirer inngangen av 2017. Siden værmeldingene for nyttårsaften så langt ser ut til å være gode er det igjen duket for et fyrverkeri av millionklassen.

Hovedsakelig kommer fyrverkeriet til norge via import fra Kina. I Norden er det allikevel Danskene som smeller mest på nyttårsaften. Tett etterfulgt av nordmenn og svensker. Finnene bruker minst. Spar penger i år og reduser antall raketter du selv skyter opp. Dette er nesten som å sette fyr på penger. Putt 500 kroner i sparegrisen og gled deg over det mens du observerer naboens fyrverkerihysteri gå opp i røyk.

Uansett hvor mange stjerneskudd eller raketter du sender opp ønsker vi dere alle en fantastisk nyttårsaften.