Du kan skaffe deg ny bolig hvis du vil!

Boliglån er noe de fleste av oss må ha før eller senere, det er ikke mange som har nok oppsparte midler når det kommer til boligkjøp. Uansett er det positivt med noe egne midler, det gjør at du ikke trenger å låne hele beløpet for å kjøpe din drømmebolig, noe som også kan ha positiv virkning på hva slags rente du får.

En annen viktig faktor for hvor god rente du får er boligens verdi. Det er også viktig å gjøre en kartlegging og en vurdering av egen økonomi før man søker boliglån for å finne ut hvor mye man har mulighet til å betale pr. måned.

I denne forbindelse er det også sentralt å ta høyde for en renteøkning. Renten på boliglån har vært relativt lav i flere år, men før eller senere vil den stige. Husk også at inntektene dine kan gå ned i perioder på grunn av arbeidsledighet eller sykdom, uansett er det smart å ikke legge seg helt på grensen i forhold til hva du klarer å betale hver måned. Ikke fall for fristelsen til å ta opp et større boliglån enn du har økonomisk kapasitet til, da er det bedre nøye seg med en noe rimeligere bolig mens man sparer.

Det kan også være lurt å vurdere en refinansiering av eventuelt annen gjeld du måtte ha når du skal ta opp et boliglån. Det vil ofte være gunstig å kvitte seg med smålån som har høyere rente enn et boliglån.

Husk på renten! Det er din viktigste pekepinn!

Det som er viktig er selvsagt å finne et boliglån som har en lavest mulig rente. Mange i Norge har mulighet til å søke lån i statens pensjonskasse til en meget fordelaktig rente og det finnes også andre kollektive lånemuligheter. Lån i statens pensjonskasse har blitt noe dyrere i det siste på grunn av at regjeringen bestemte at deres rente skulle økes mot markedsrenten.