Før du kjøper bruktbil

Skal du kjøpe bruktbil er det lett å bli lurt. Faktisk er bruktbilkjøp nummer en på klagetoppen i følge forbrukerrådet. Er man uerfaren med biler er det lett å føle seg usikker. Med god grunn. Det er derfor godt å ha med seg en som har god eller ialle fall bedre kunnskap om biler enn deg selv. Her er noen gode råd for deg som kjøper bruktbil for første gang eller har kjøpt katta i sekken tidligere. Ofte er klagesaker på bruktbilkjøp vanskelig å få erstatning på, så det beste er å være grundig på forhånd

Sjekk bilen grundig før du signerer kjøpskontrakten

  • Er alle avgifter er betalt? (spesielt årsavgiften)
  • Er bilen EU-godkjent? (husk at EU-godkjenning ikke er det samme som at bilen er i god stand)
  • Har selger pant i bilen? Gamle lån må gjøres opp før salg, ellers kan banken kreve tvangssalg hvis lånet misligholdes, selv om du eier bilen nå.
  • Sjekk at bilen har vært på service jevnlig og spør om det er skiftet andre vesentlige deler utover det som skiftes på rutineservice, samt at kilometerstanden virkelig stemmer.
  • Sjekk kjørehistorie på bilen. Har den vært i kollisjoner? Sjekk for rust spesielt og se under bilen. Virker alt? Se at alle lys er i orden, at vifteanlegget fungerer, brekket holder bilen i ro, spaker og håndtak fungerer.
  • Prøvekjøring. Mange prøvekjører en gang under fine forhold i alt for kort tid. Du bør ta deg god tid til å kjøre bilen før du kjøper den. Kjør under forskjeldige kjøreforhold. Hvis bilen er ren og pen betyr det gjerne at eieren har tatt godt vare på bilen.
  • Sjekk at alle nøkler følger med, siden nye kan bli dyrt.
  • Husk at du trenger forsikring før du setter deg bak rattet.

Kjøpskontrakten.

Dere er enige om pris og kontrakten er oppfylt og kjøpet er så godt som i boks. 2 viktige dokumenter til Statens vegvesen må sendes inn. Vognkortets del. 2 – delen som ikke skal oppbevares i bilen. Denne skal leveres til nærmeste trafikkstasjon av tidligere eier.
Salgsmelding (Melding om eierskifte).