Er du Svensk og du bor i Norge?

Det blir stadig vanligere for svensker å flytte til nabolandet i vest for å se etter jobb i Norge. Mange av de som reiser til Norges er unge mennesker uten stabil økonomi og med begrenset erfaring av å bo i en privat husholdning. Før svenskene gikk inn i arbeidsmarkedet på alvor, var det vanlig at Svenskene måtte ta strøjobber og mange hadde vanskelig å håndtere økonomisk. Hvis det ikke er noen hjemme i Sverige som er villige til å sende penger regelmessig er vanligvis et lån fra en bank eneste måten å takle mat og husleie.

Hvordan du som Svensk kan låne penger i Norge

Som “nyutnevnt Norsk” er ikke bare bare å vite hvem du skal vende deg til for å låne penger. I utgangspunktet er det to alternativer å velge mellom. Enten kan du benytte en svensk långiver eller alternativt en norsk utlånsinstitusjon. Hvem du bør velge avhenger av hvor lenge du skal bo i Norge og om du har fast arbeid. Hvis du ennå ikke har fått noe arbeid, har ingen adresse og personnummer i Norge, er det dessverre umulig å få lån i Norge. I dette tilfellet, kan du bare bruke de svenske långivere for å få penger. Har du dette vil du godt kunne låne penger direkte fra en norsk bank. Dette sparer deg vekslings-avgifter og andre unødige ulemper med overføringer mellom kontoer på begge sider av grensen.

Forbrukslån er den andre vanligste formen for lån i Norge etter boliglån. Som regel har du mellom 1-5 år på deg til å betale tilbake gjelden, men det er også lån som har kortere eller lengre nedbetalingstid.

I motsetning til Sverige, er det relativt uvanlig med lønnings-lån. I stedet er det en rask type lån som ofte er referert til som hurtiglån eller smålån. Karakteristisk for disse er at du kan få kontoen din kreditert samme dag hvis du bruker BankID for å bekrefte din søknad.