Et realistisk budsjett er selve grunnpilaren i en sunn økonomi

Et realistisk budsjett er selve grunnpilaren i en sunn økonomi. Mange gruer seg til ett nytt år. For ikke å snakke om selvangivelsen. Vårt råd for 2018 er å spare i noe som gir deg langsiktig god avkastning på pengene. Banksparing er et direkte tapsprosjekt fordi rentene spises opp av prisvekst og skatt på kapitalinntekter. Men det er fullt mulig å få privatøkonomien på rett kjøl igjen! Derfor har vi satt sammen en rekke tips til hvordan du kan gjøre det enklere.

Gode råd for et godt budsjett

Har du full oversikt over faste utgifter?

Legg sammen alle faste utgifter som kommer i løpet av et år. Du har oftest all info i nettbanken din. Ta med absolut alt. Fra boliglån og forsikringer til avgifter som tv-lisens, årsavgift på bil og alle medlemskap og kontingenter. Del dette på 12 og du har din disponible økonomi i pluss eller minus per måned.

Aapper kan hjelpe

Apper for smarttelefonen og annen teknologi har gjort det enklere å følge med på forbruket. Mange hjelper deg å holde ditt budsjett. Apper kan hjelpe deg med å holde kontroll. Vi vet alle hvor godt det er å ha nok penger til regningene.

Vær realistisk

Ikke lag et urealistisk busdsjett. Du skal tross alt også leve litt. Mange går i fella for å overvurdere hvor mye de vil kunne spare per måned. Kanskje du bør kutte ned på utelivet. Men i stedet for 3 ganger i uka kan du kanskje ta turen på byen 1 gang.

Forsøk å spare opp et nødfond

Alle kan det skje noe uventet med. Alt fra en ulykke, samlivsbrudd eller oppsigelse kan se ut av det blå. Det er smart å opparbeide seg en buffer, uansett. For noen kan det også være aktuelt å betale ned ekstra på lån, som lønner seg over å spare. Skulle det være for mye for deg, er det kanskje refinansiering som bør vurderes. Les mer på vår side om refinansiering av eksisterende lån.