Et tobakksfritt Norge får svenskene til å juble!

Nyheten om at et norsk ekspertpanel oppnevnt av Norsk Helsedirektoratet vil at Norge skal være tobakksfrie før 2040 brakte kanskje ikke så mye oppmerksomhet i Sverige, men i Norge har det vært en opphetet debatt rundt spørsmålet og diskusjoner om hvorvidt nordmenn bør være i stand til å ta ansvar for egen helse. Ikke at det spiller så stor rolle siden nordmenn kjøper sigaretter i Sverige likevel.

Planen inneholder en rekke tiltak i form av høyere aldersgrenser for kjøp av tobakksvarer og om forslaget blir en realitet, betyr det et helt røykfritt og snusfritt Norge i 2040!

Noe som er ganske overraskende er ekspertgruppens tilnærming til snus. Vi er derfor nå svært opptatt av å få snusen ute av landet så fort som mulig. Selv om fakta viser helt soleklart at snus er vesentlig mindre skadelig enn sigaretter. Men snusen skal bort til enhver pris!

Her blir det kø på svenskegrensa

I dag røyker ca 16% av nordmenn og 9% snuser. Dette er ifølge Helsedirektoratet (norsk myndighet under Helse og omsorgsdepartemetet), og det er delvis denne gjengen på ca 6-700000 mennesker vi har å takke for dette initiativet. De er velkommen i Sverige.

Nordmenn handler for rundt 25 milliarder hvert år i Sverige og det skaper selvfølgelig mange arbeidsplasser hos søta bror, hovedsakelig er små svenske byer avhengig av grenseoverskridende handel. Ta for eksempel de to største feriestedene som Arjang og Charlottenberg i Värmland. Dette er to gode eksempler på steder som har blomstret fullt og helt takket være grensehandel. Å leve ved siden av Norge er deilig.

Nordmenn er ikke bare ute etter å handle tobakk. Hele handelen på grensa består også av kopiøse mengder alkohol, kjøtt og selvsagt søtsaker. Med så mye folk i bevegelse sprer dette selvfølgelig fordelene til annen handel for alle mulige tjenester. Hvis svenske bedrifter ville gjøre en undersøkelse for å se hvor mange jobber faktisk avhengig av grensehandel vil trolig resultere i ganske overraskende.