Godt å vite når du tar opp et lån

Vi har alle vært der hvor det oppstår et akutt behov for penger. Det kan være flere grunner til at en slik situasjon oppstår. Kanskje har du fått motorstopp og bilen trenger nødvendig reparasjon for å få den i gang igjen og du oppdager at forsikringen ikke dekker dette overhodet. Kanskje det er en akutt tannlegeregning som vil treffe sparekontoen veldig hardt? Om du har ikke mulighet for å øke rammen på boliglånet, men du har tilgjengelig midler på et kredittkort. Hva gjør du da? Her kan det være lurt å ta opp et forbrukslån for å dekke utgiftene som har dukket opp ut av det blå.

Fordeler med forbrukslån

  • Ingen spør hva pengene skal brukes til. Kreditoren vil ikke spørre deg ikke hva du skal bruke pengene til. Dette er et lån uten sikkerhet så du blir ikke bedt om å stiller eiendeler til disposisjon som sikkerhet.
  • Rask behandling med minimalt av dokumentasjon – Her trenger man bare å sende inn en søknad elektronisk over nettet. Etter et par timer er søknaden behandlet. Ligningen og kredittopplysningene får utlåner selv når du gir dem ditt personnummer. Lånetilbyderen bruker disse opplysningene for å avgjøre din søknad.
  • Du har valget om fleksibel tilbakebetaling. Du kan ofte velge om du vil betale ned hele beløpet så raskt som mulig eller betale minste mulig beløp hver måned.

Ulemper ved forbrukslån

Selv om det finnes flere fordeler ved et forbrukslån skal man være klar over potensielle ulemper.

  • Høy rente – Ettersom utlånerene ikke krever noen form for sikkerhet er det større risiko for deg. Dette fører til høyere rente enn om man hadde stilt for eksempel en bolig som sikkerhet.
  • Krav om godkjent kredittverdighet. Ditt lån blir godkjent på bakgrunn av din kreditthistorikk. For å få godkjent et lån må denne være akseptabel og uten betalingsanmerkelser.
  • Kredittverdigheten setter din rente. Alle utlånere opererer med individuelle renter for sine søkere for forbrukslån. Har du en god kredittverdighet vil du få en bedre rente!