Huseieres Landsforbund advarer mot forbrukslån for biligkjøp

Huseiernes Landsforbund krever et dramatisk kutt i rentene på kredittkortgjeld og forbrukslån melder NRK. Forbundet appelerer regjeringen til å innføre et rentetak på forbrukslån på maksimalt 6 prosent rente. Dette mener huseierne er et godt tiltak og påpeker at dette er standard i flere EU land i dag. Vanlige forbrukslån og kredittkort har vanligvis rundt 20 prosent i rente, og blir fort for kostbart for de som ikke makter å betale ned i henhold til avtalen de har gjort med banken. På noen typer smålån med kortere tilbakebetalingstid (under ett år) kan den effektive renten komme opp på flere hundre prosent!

Høring vedrørende norsk gjeldsregister

Kristin Gyldenskog, avdelingsleder for interessepolitikk i Huseiernes Landsforbund advarer mot at det ofte er de mest resurrssvake som blir værst rammet av gjeldsspiralen som kommer i kjølvannet av for mange og dyre forbrukslån. “Flere av disse lånene har en spinnvill rente”, sier Kristin som et hjertesukk.

Utspillet kommer i kjølvannet av en fersk høring i forbindelse med utarbeidelsen av et gjeldsregister. Registeret skal hindre at folk tar opp forbrukslån og kredittkortgjeld i det uendelige og ende opp som gjeldsslaver. Dette skal også forhindre at trenden i dag for å oppta forbrukslån til boligkjøp avtar.

Myndighetene har allerede økt kravet til egenkapital for å få lån i banken, og en av konsekvensene har blitt at folk er “smarte” og tar opp store og dyre forbrukslån for å kunne skilte med nok egenkapital for sitt boligkjøp.