Hva trengs for å starte ditt eget lille serveringssted?

Ja, det er diverse kurs du må ha for å få serveringsbevilling. Men det er ikke direkte hva vi skal snakke om i dag. La oss se på pengene.

Dette bør du/dere tenke på før dere åpner et serveringssted:

Hvilke åpningstider skal du ha?

Hvor mye skal du stå der selv, og hvor mye skal andre stå der. Du kan normalt stå i din egen butikk gratis, men vanlige ansatte skal ha lønn. Tenk litt rundt “hvor mange timer i uken”, ta utgangspunkt i en timelønn på 180 kroner (inklusive feriepenger, arbeidsgiveravgift osv). Gang “ukelønnen” med 4,35 så har du en gjennomsnittlig månedslønn for de ansatte)

Hva skal du servere?

Hvor mye kjøper du det for, og hvor mye kan du selge det for. Hvor mye antar du at du selger av hvert produkt/hver varegruppe. (Hvis vi for enkelthets skyld antar at du tjener 20 kroner per grillpølse du selger, så må hver ansatt selge 9 grillpølser i timen, bare for å få dekket timelønnen sin!)

Sett opp en oversikt over varegrupper og lek litt med tallene. Kaffe, brus, osv… Regn på hva det koster å kjøpe inn, og hva du får inn når du selger det. Det kan være en ide å budsjettere i uker siden man normalt selger mer i helgen enn på hverdagene. Når du har funnet ut hvor mye du tror du kommer til å selge av hver varegruppe på en uke, så ganger du dette med 4,35, så har du forventet månedsomsetning.

Hvilke andre kostnader har du?

Husleie, strøm, telefon… Forsøk å finne realistiske tall på dette også. Så setter du det hele sammen. Vi har flere gode guider til budsjettering her på vår side for alt som har med personlig økonomi.