Hvor mye bør jeg spare?

Vil du være i stand til å betale for en uventet reparasjon? Hvis du mister jobben er det også viktig å ha nok penger for et par måneder i en vanskelig situasjon. Plutselig er det et samlivsbrudd og du trenger litt tid til å komme tilbake på føttene. Da trenger du mer sparepenger enn bare for en ny vaskemaskin eller en drøy helgefest.

Hvis pengene er stramt allerede kan du begynne i det små. For eksempel hvis du legger til side 30 NOK per dag legger opp til hele 10950 NOK over en periode på ett år.

En god tommelfingerregel er å ha tre måneders inntekt tilgjengelige i en umiddelbart tilgjengelig sparekonto (krisekonto). Så, hvis du tilbringer 10000 NOK i måneden på boliglån eller leie, mat, strøm, regninger og andre ting du ikke kan leve uten, bør du satse på å ha 30000 NOK tilgjengelig til enhver tid i “krise besparelser”.

Hvor mye er for mye?

Har du mer enn seks måneders essensielle utgifter sittende på din nåværende konto eller har du umiddelbar tilgang på opptjente midler kan du gå glipp av gode renter på besparelsene dine. Du kan mangle muligheten til å tjene mer ekstra på sparepengene dine.

Sliter du med regninger bør du sakte men sikkert ta det fornuftige valget og stramme inn livreima og sette deg som mål å betale ned all gjeld så snart som mulig. Først når du er ute av gjeld kan du se dine besparelser vokse. Men, husk, du betaler penger tilbake til deg selv. Det er nærmest like tilfredstillende å bli kvitt en stor gjeldsbyrde som det er å kunne begynne å se sparekontoen fete seg opp. Les mer om personlig økonomi og gode pengevaner her på vår nyttige guide til alt som har med dine penger å gjøre.