Hvor stor sum kan jeg låne?

Vi får av og til spørsmålet “hvor mye kan jeg låne?”. I dag skal vi forsøke å svare på det. Alle som tar opp lån lurer nemlig på hvor mye de kan låne. Og alle tenker vi på å låne en spesiell sum. Det finnes tusenvis av svar på dette spørsmålet. Til syvende og sist er det opp til deg. Det hele avhenger av betalingshistorikken din, din inntekt og eksisterende gjeldssituasjon.

Lånebeløp, betalingsevne og kredittsjekk er inneforstått så snart du sender inn en søknad. Det maksimale beløpet du kan låne er ikke tilfeldig. Dette henger sammen med en overordnet kredittsjekk. En kredittsjekk er oftest gjort automatisert av bankene du søker hos. Forbrukslån i Norge er lovpålagt å gjennomfører denne sjekken. Banken ser på kreditthistorikken din. Vær oppmerksom på at det kan være vanskelig å få noen penger som helst med aktive inkassosaker eller registrerte betalingsanmerkninger.

Inntekten er viktig

For å gi deg et lån både med eller uten sikkerhet må inntektsnivået ditt være i proposjon med summen du ber om. Det sier seg selv. Dette kalles ganske enkelt din “betalingsevne”. Med tanke på boliglån er tommelfingerregelen at du kan låne inntil 85% av boligens verdi. Dette er selvsagt bare hvis du selv kan stille med 15% i egenkapital.

Igjen, lånet ditt vil avhenge av inntektsnivået ditt og gjelden du har eller ikke har. Lån uten sikkerhet kalles for forbrukslån og tilbys på opp til elleville 500.000 kroner. Men bare fordi du KAN låne mange penger, betyr ikke dette at du bør hoppe på det. Lån uten sikkerhet er svært risikofylte for både långiver og låntaker. Långiver tar ingen pant i noen av eiendelene dine. Slikt blir det høye renter av.

Banken tar en større risiko og dette vil selvsagt reflekteres et eller annet sted. Det kommer i form av høy rente. Det er vanlig at denne ligger på mellom 15% og 20% på det norske låne-markedet. Det er alltid lurt å benytte seg av en anbudsside slik som vår. Med vår tjenesten mottar du flere lånetilbud med én søknad og kan dermed sammenligne renter.