Hvordan Brexit kan påvirke Engelsk Fotball

Tilbaketrekkingen av Storbritannia fra EU vil berøre nesten hver fasett av britiske liv, fotball inkludert.

Devalueringen av pundet betyr at enhver britisk klubb må betale mer når de blir gitt en pris av en utenlandsk klubb i en annen valuta enn pund. Det betyr også at Premier League-lagene vil bli “billigere” for potensielle utenlandske eiere. Men på en annen side vil eksisterende utenlandske se verdien av sin investering krympe til pundet gjenvinner sin pre-stemme verdi.

Storbritannia er fullt av utenlandske aktører – både fra EU og andre fra land utenfor EU. Noen spillere som regelmessig tar sin opptjening offshore kommer til å oppleve en umiddelbar smell nå som pundet vil være mindre verdt når de konverteres til utenlandske valutaer som for eksempel dollar. Muligheten for spillere til å bevege seg fritt ved avslutningen av sine klubbkontrakter har vært et faktum innen EU i over 20 år siden (den såkalte Bosman-regelen)

Spørsmålet alle stiller seg er hvordann det blir med flyten av spillere mellom UK spillere (utenfor EU) og EU spillere.

.

Premier League-klubber bruker mye penger på speiding og rekruttere EU kvalifiserte ungdommer for sine Academy systemer. Dette vil nå raskt føre til en blindvei. Omvendt kan Premier League og andre klubber bli tvunget til å utvikle “hjemmelaget” talent, et område som mange har anklaget dem for å forsømme.

Likevel er det trist at britiske spillere, ledere og trenere i nær fremtid, ikke lenger kan dra nytte av fri bevegelighet for EU-klubber. Mange EU-ligaer begrense antall spillere som ikke er innenfor EU.

Ettersom overgangsordninger forhandles det kan være en fristelse for de rikeste Premier League-klubber å hamstre/oppbevare EU spillere i håp om at de kan forhandle en spesial-klausul som kan tillate slike spillere å skli under arbeidstillatelses radaren..

Det er ikke så ikke, siden ingen av Brexit bestemmelsene eller full utelukkelse fra EU tar sted i 2018, tidligst. Tidligere i EU har ikke EU spillere gårr gjennom grundig testing for å kvalifisere til arbeidstillatelse. Så på kort sikt iallefall, er det ikke mye som endrer seg..