Hvordan får du tenåringen til å vise vett med penger? Del 1

Som med de fleste aspekter av barns utvikling spiller foreldre en viktig rolle i å forbedre tenåringenes økonomisk kompetanse og hjelpe dem med å ta smarte avgjørelser når de flytter videre til høyskole, universitet eller begynne å leve på egenhånd.

Følg disse syv tipsene for å bidra til å gi tenåringen litt penge-tips som kan lønne seg stort på lang sikt.

Tips for å lære fuglen å fly på egen hånd

1. Sett dem opp med bankkontoer

Start med en brukskonto for daglig forbruk og en sparekonto for fremtidige mål. Samtidig la tenåringen ditt overvåke og administrere kontoen på nettet eller med en smarttelefon.
Gi dem et debetkort knyttet til brukskonto. I tillegg til å redusere behovet for å bære kontanter gir det en oversikt over hvor pengene blir brukt.

2. Gi dem ansvaret

I steden for å kjøpe bensin, klær og andre grunnleggende ting som er viktig for tenåringen, tildel en viss sum penger et par ganger i året, og la dem vite at de er ansvarlige for å gjøre det beste ut av pengene inntil deres neste “lønning”. Dette enkle trekket kan lære dem mer om å leve innenfor et budsjett enn de noensinne vil lære av å lese om det.

3. Lær dem å forstå viktigheten av sparemidler

Når barna får penger – fra jobb, arv eller gaver – oppmuntre dem til å betale seg selv først. De bør sette en del av det inn i en sparekonto for fremtidig bruk. Akkurat som med voksne, bør tenåringer lære tidlig å gjøre sine værdt mest mulig for dem. De bør ikke få det de ønsker seg mest som en moped, første bil eller annet uten selv å måtte bidra med en satt sum av totalkostnaden. Slik lærer de seg verdien av penger.