Hvordan får du tenåringen til å vise vett med penger? Del 2

Å lære seg om verdien av penger er veldig viktig når tenåringene flyr fra redet. Uten sunt økonomisk vett har de et handikap i forhold til sine jevnaldrende som har lært gode pengevaner hjemme fra barnsben av. Men det er aldri for sent. Skal poden på universitetet utenfor hjembyen? Klargjør ham/ henne med en introduksjon til sunn personlig økonomi. Dette er del to av denne artikkelen og vi tar igjen for oss gode råd og vaner for en sunn personlig økonomi.

Tips for å lære fuglen å fly på egen hånd

4. Lær dem å sette opp et enkelt og greit budsjett

I prosessen kan du be dem se på hvilke utgifter de har og hvilke som kanskje er mulige å kutte ut og spare isteden. Det er flere gode guider til hvordan man kan sette opp sitt personlige budsjett her på denne siden. Du finner guidene under artikler. Et budsjett å holde seg til er et uvurderlig redskap for framtiden.

5. Lær dem om konsekvensene ved å ta opp gjeld!

Det er ikke artig å sitte på slutten av måneden uten en krone. Lær allikevel dine unge at det kun er en korttids-løsning å låne penger. Og for all del- lær dem at det å komme rennende til mor og far hver måned er helt uakseptabelt. Men husk at hvis det er hva de regner med, kan de være sårbare for kyniske utlånere og kredittkortutstedere.

6. Å ikke “strutse” når gjelden blir altoppslukende

Mange sjokkerte foreldre blir riktig overrasket når de til sist innser nettopp hvor ille deres unges finansielle krise har blitt. Det tar ikke mange år før inkassokravene blir et riktig handikap og kan lede til både ulovlige handlinger så vel som depresjon og isolasjon. Lær dem at det er best å si ifra før det baller på seg for mye.

Les Del 1 her!