Lønner det seg å lære et nytt språk?

Rent økonomisk sett, hva er avkastningen på investeringen for å lære et annet språk? Og utgjør språktilegnelse noen verdi i tillegg muligheten til å tjene mer? Å prøve å kvantifisere nytten av å kunne et andrespråk i strengt økonomiske termer er som å prøve å finne ut hvor godt en hamburger er bare å måle dens antall kalorier.

For en mer helhetlig svar på spørsmål vedrørende nytten av et andrespråk og om det kan lønne seg, spurte vi vår venn og tidligere kollega, Einar, som skaffet seg en lukrativ nisje takket være hans språkferdigheter. Han har hatt en givende og spennende karriere spesielt fordi han vet flere språk. Han er flytende i engelsk og norsk (selvsagt).

Med språk kan du finne en nisje for deg selv

Av språkene som Einar snakker, han fant ut at hans største fortrinn uten tvil har vært Nederlandsk – et språk som er notorisk upopulært å studere. Og de to viktigste grunnene til nesten ingen gidder å lære det? Det er bare 23 millioner nederlandske med Dutch som morsmål og nesten alle av dem snakker engelsk godt. Hvorfor bry seg om å lære dette språket når du kan låse opp en verden av 955 millioner med mandarin som morsmåls, 405 millioner har spansk som morsmål eller 295 millioner med arabisk morsmåls? Fordi selv om nederlandsk bare utgjør 0,32% av verdens befolkning, står de for 1,3% av verdens BNP. Å være en av de få engelsktalende OG norsktalende som kjenner deres språk har gjort Einar svært verdifull for nederlandske firmaer som driver sin internasjonale virksomhet på engelsk mot Skandinaviske markeder. Selv om hans kolleger snakket engelsk 99% perfekt, ble dette 1% “hullet” hans nisje – en nisje som bare en innfødt engelsktalende nordmann kan utnytte.

I tilfelle du tenker vi ville bare måle et fremmed språks “verdi” i form av kroner og ører, har vi ikke oversett at et annet språk tilfører verdi til livet ditt, ikke bare på på lommeboken din. Hva betyr det å leve rikt? Som Einar sier- det er de venner, reiser og opplevelser som har beriket livet hans. Og pengene? Vel, det har vært en velkommen bivirkning av å følge hans lidenskap for språk. Lær alt du trenger å vite om personlig økonomi, lån og refinansiering her på dette nettstedet.