Motiver deg selv med en gulrot mens du sparer!

Hvad motiverer deg i din privatøkonomi? Ingenting? Sikkert som de fleste andre, bare å komme fra en måned helskinnet til den neste. Privatøkonomi er for de fleste en temmelig kjedelig del av livet, det er nesten like kjedelig som å brette tøy og å vaske badet.

Kanskje du/dere ikke har satt noen bevisste mål for økonomien deres? Men mål er nødvendige, spesielt hvis du vil oppnå noe spesielt. Overordnet skal du sørge for at det sparemålet du setter deger konkret, oppnåelig og motiverende. Slik maksimerer du sannsynligheten for at du kan nå ditt mål.

Løsningen er et konkret sparemål

Gjør det enklere for deg selv å oppnå et konkret mål. Når du setter målet skal du se over sannsynligheten for at dette kan oppnåes uten å ødelegge hele budsjettet. Er for eksempel målet “bli gjeldsfri” er det dags å legge en god plan med spesifikke beløp og datoer på plass. Husk å holde det realistisk da du tross alt skal leve også.

Sett deg delmål

Hvis målet ditt er “ny båt i 2018” bør du legge en plan med noen milepæler og delmål. Delmål er enklere å håndtere for deg enn det store og endelige målet. Derfor deler mange sportsutøvere også en strekning opp i etapper. Samtidig er mål som ligger langt inn i fremtiden ikke like så inspirerende som mål som gjelder de nærmeste uker eller måneder.
Derfor er det så lett å spare til sommerferien men å glemme pensjonspenger.

Du kan også lage en hurtig plan for hvordan du vil oppnå ditt mål, som inneholder alle dine delmål. Hvis du for eksempel vil spare opp til en ny fin sofa, er det enklere å spare opp pengene du vil spandere på denne nye sofaen i måneder. Si sofaen er 10.000 NOK. Del dette på 5 måneder og du vil kun behøve å spare 2000 NOK per måneder. Dissee mindre delmål er langt mere lettfordøyelige og du vil ikke slite like mye som om du skulle punge ut med 10.000 på en måned.