Når kan jeg reise når jeg er gravid?

Det er flere faktorer som vil påvirke reisen når du er gravid: i hvilket trimester av svangerskapet reisen skal foregå, om det har vært komplikasjoner i svangerskapet, hva slags reise du skal på og hvor langt hjemmefra det er. Trimester i svangerskapet

Det å reise i første eller andre trimester regnes vanligvis for å være trygt, selv om det kan være mer slitsomt enn ellers. Det kan være en utfordring å reise i første trimester hvis du er kvalm eller ekstra trøtt. Og risikoen for blødninger eller spontanabort er også størst i disse månedene.

Andre trimester er nok de månedene av svangerskapet hvor du føler deg best og har mest overskudd, og er derfor en fin tid å reise på. I denne tiden kan det faktisk være lurt å dra på ferie med kjæresten din og ha det gøy sammen før babyen kommer!

Det å reise i tredje trimester kan føles ubehagelig, og det kan også være risikabelt siden fødselen kan starte før tiden mens du er langt unna legen din og sykehuset hvor du skal føde. Noen flyselskaper tillater ikke at gravide i niende måned reiser uten skriftlig tillatelse fra lege, og noen ganger må dette brevet være skrevet tidligst 72 timer før avreise.

Og de fleste leger vil nok ikke gi tillatelse på grunn av disse risikoene. Så hvis du har planer om å reise på ferie eller med jobben, bør turene gjennomføres i løpet av de seks første månedene av svangerskapet, og så bør du være nærmere hjemmet de siste tre månedene.

Ikke avlys ferien fordi du venter barn

Hvis du har hatt et normalt svangerskap, kan du nok føle deg trygg på at det går helt fint å reise. Men hvis svangerskapet har vært et såkalt risikosvangerskap på grunn av komplikasjoner, slik som rier før termin, blødninger, høyt blodtrykk i svangerskapet eller svangerskapsdiabetes, er det nok best å utsette langvarige reiser eller reiser langt hjemmefra. Korte turer i nærheten av hjemmet går nok greit, og det kan være like hyggelig.