Norge ser enorm turistvekst som koster lokalsamfunnene dyrt

Borgmesteren i en kystby i Norge har klaget over at Hollywood-produksjoner i landet begynner å bringe med seg for mange turister. Lokalsamfunnet sliter med å holde tritt med den nye populariteten blant turister, da spesielt i Lofoten og omegn.

Klagen kommer i forbindelse med at den amerikansk stjerne Matt Damon er på Lofoten-øyene for å skyte en del av sin kommende science fiction komedie Downsizing, som er forventet å lanseres i 2017. “Det kan være flott hvis enda flere turister kommer hit takket være filmen” sa Gunnar Skjeseth, direktør for luksusfartøyet Lofoten Explorer, som jobber med produksjonen, til NRK.

Ellers er mange lokalpolitikere nervøse. Vi i turgåingsbransjen har mer enn nok til å gjøre allerede hele året. Det er diskutabelt om vi trenger flere turister.

Fredrik Sørdal, borgmesteren i den nærliggende byen Flakstad, sa at veksten i turismen var “utfordrende”, og advarte om at infrastrukturen allerede sliter med akutte problemer med avfallshåndtering, offentlige toaletter og parkering. I tillegg har alle nye turgåere skapt alvorlig erosjon på stier som førte til populære kystnære steder. “I Flakstad har vi for eksempel blitt ekstremt ubalansert når det gjelder turisme i år, og vi må ta mange tiltak før neste år”, sier han til NRK.

Norge rammet av “Frozen-effekten”

Norge har sett en kraftig økning i antall turister siden Disneys film Frozen, som ble utviklet med støtte fra Norges turistbyrå, kom ut i 2013.

Over en million turister forventes å besøke landet mellom april og september i år, med noen populære destinasjoner øker med hele 20 prosent. Dette vil bety mer trafikk advarer lokalpolitikere. En del av veinettet består av smale og komplekse deler. De er redde for at dramatiske ulykker vil skje.