Norske dagligvare-produsenter lurer oss forbrukere!

Det er vanlig at daglivarebransjen øker sine priser. Hvis de kan, vil de. Men vi har lagt merke til at i Norge er det flere måter selskaper få folk til å kjøpe mer, noen ganger uten å vite det.

Når et produkt forberedes til å endre pris i Norge er det vanligvis en “ansiktsløftning” som skjer på forhånd. Rett før “ansiktsløftning” kommer det et salg, som oftest opp imot halv pris på produktet. Hvis det er halv pris salg pleier folk å kjøpe opp stort. Seks måneder siden var Coop juice under endring (“ansiktsløftning”) og det var en 60% salget på de gamle juiceboksene.

Se opp for vektjuks

Men selv om et produkt får et nytt utseende, hva produktselskapene ikke annonsere er at varen også være å få en pen dertilhørende prisøkning. Det største trikset som selskapene benytter er å endre størrelsen på varen men å holde samme pris. Nylig ble en av våre favoritt chips fra Maarud (salt og eddik) kommet med en ny innpakning. Men prisen gikk ikke opp.

Nysgjerrige så vi på vekten. I stedet for 200g chips hadde den nye pakken bare 180g. (VG hadde en artikkel denne uken at brikken selskapet har hevet sine priser med 50% per kilo). Maarud sa at de trengte mindre volum i posene slik at de ikke ville smuldre opp fra vekten. Hm? En annen skuffelse var da vi oppdaget at en av nordmenns favoritt sjokolade, Kvikklunsj, har gått opp 50% over natten. En fire- pakke med Kvikklunsj var på rundt kr.24. Denne pakken har blitt erstattet av en six pack som koster rundt kr.46! Nesten dobbel pris for bare 50% mer.

Det er tydelig at norske produsenter er avhengige av nordmenn at nordmenn er vanedyr og plukke opp sine favoritter om og om igjen uten å sjekke pris, vekt eller størrelse.