SAS Kartell i EU domstol. Bot på 640 mill!

SAS har ventet på dette lenge. Et år etter at EU-domstolen annullerte EU-kommisjonens kartellbot mot SAS og 10 andre flyfraktselskaper, har de igjen pålagt SAS en bot. Dette er ikke småpenger heller. Dette handler om perioden mellom 1999 til 2006 hvor selskapene i kartellet er siktet for å ta ekstra ulovelige tilleggsavgifter. For såkalt kartellvirksomhet innen flymarkedet ser det ut til at SAS er i fare for å måtte punge ut hele 70 Millioner Euro hvis deres umiddelbare anke ikke går gjennom.

EU kommisjonen har vært på hugget etter SAS helt siden 2010 og ser ikke ut til å gi opp heller. Anklagen er relativt straight forward kan man vel si. Margrethe Vestager, konkurransekommissær sier følgende i EU domstolens pressemelding.
“Millioner av bedrifter er avhengig av flyfrakt som frakter mer enn 20 prosent av all import til EU og nesten 30 prosent av eksporten. Ved å jobbe sammen i et kartell fremfor å konkurrere for å tilby bedre tjenester til kundene flyr ikke med kommisjonen”

Hun legger til “Dagens beslutning sikrer at selskapene som var del av flyfraktkartellet blir sanksjonert for oppførselen sin”.

Det er ikke bare SAS som henger på kroken

Air France, KLM og British Airways har mottatt de største bøtene. Air Canada, Martinair, Cargolux, Cathay Pacific, Japan Airlines, Lan Chile og Singapore Airlines har også grunn til å bekymre seg.

SAS sier igjen det samme som i 2019. De har ikke brutt noe regelverk. I SAS børsmelding sier de at de anker saken og at denne prosessen sannsynligvis vil ta flere år. De bruker også tyske Lufthansa som skjold, da dette flyselskapet offentlig støtter SAS og mener SAS ikke har tatt del i noen form av kartellvirksomhet.

De viser også til at Lufthansa, som selv gikk til kommisjonen med saken og fikk immunitet, har uttalt at de ikke mener SAS var en del av et kartellsamarbeid.

Den totale boten for de 11 selskapene var på 800 millioner euro da den først ble annonsert i november 2010. I uttalelsen fra kommisjonen kommer det frem at den totale summen er noe redusert til 776 millioner euro.