Slik handler du trygt på nettet

Mange nordmenn handler inn til jul online. Vi har satt sammen en liten sjekkliste for at din opplevelse blir så bra som mulig. Når man sitter foran skjermen er det lett å bli ivrig. Følg våre tips for trygg julehandel for å unngå vanlige feil. Vi understreker at det selvsagt ikke bare gjelder julehandel, men all online shopping.

Å handle online har blitt utrolig populært blant nordmenn. Med tanke på vårt landstrakte land er det ikke merkelig. Så lenge man har internett er det greit. Alle kan handle uansett hvor de bor. Utvalget på nett er uslåelig. Det er nærmest ikke den ting du ikke kan handle på nettet disse dager.

Sjekkliste før netthandel

  • Les vilkårene før bestilling. Unngå å handle hvis du ikke liker det du leser.
  • Personlige opplysninger.Ikke gi fra deg konto- og kortopplysninger før du har bestemt deg.
  • Spør om andres erfaring. Sjekk flere nettbutikker og sammenlign.
  • Nettbutikkene er lovpålagt å opplyse om selgers navn, adresse, organisasjonsnummer og e-postadresse. Se også etter telefonnummer.
  • Ikke betal på forskudd hvis det kan unngås. De store navnene kan du stole på, men vær forsiktig.
  • Er du fornøyd med totalsum og leveringstid? Detkan være for sent når du først har handlet.

Visste du at du har angrerett? Vær oppmerksom på at det kan gjelde andre angrefrister ved kjøp fra utlandet.

Toll og mva ved netthandel

Varer fra en utenlandsk nettbutikk kan bli påbelagt merverdiavgift (mva.) på 25 prosent. Det er hvis verdien er over 200 kroner. Handler du klær og mat, må du også betale toll. De fleste andre varer har ikke toll. Nettopp dette er det veldig mange nordmenn som ikke vet om. I norge er det 14 dagers returrett som gjelder.

Det er ikke er noen returrett på handel i forretning. At du kan handle når som helst på døgnet er både bra og potensielt farlig. Ikke shop mens du drikker! Et siste tips før jul. Du kan be om å få pakkene innpakket så du slipper å stresse med julepapir. Trenger du påfyll i form av et smålån eller et forbrukslån?