Spar penger og miljøet med vann-vett

I snitt bruker vi nær 200 liter vann hver i døgnet. Det er både vann og penger å spare på blant annet kjappe dusjer, full oppvask- og vaskmaskin og tette kraner, ventiler og rør.

Slik kan du bidra til å bruke mindre vann:

Steng krana når du pusser tenner, og spar ca. 20 liter hver dag. Ta kjappe dusjer, og dusj i stedet for å fylle badekaret med flere hundre liter vann. Bruk sparedusj. Da bruker du bare halvparten så mye vann (og varmtvann), men likevel nok vann til å bli ren. En familie som i gjennomsnitt tar 20 dusjer à ti minutter per uke, kan spare en tusenlapp i året ved å bytte til sparedusj. (Regn ut dine besparelser hos enok.no)

Reparer dryppende kraner og rennende toaletter, og du kan halvere husstandens vannforbruk. Vær på vakt for susing/renning fra toalett, da det kan tyde på lekkasje. Mye kondens på vannrør i kjeller kan også bety f.eks rennende toalett.

Sett på vaskemaskinen og oppvaskmaskinen bare når de er helt fulle. Da sparer du både vann, strøm og vaskemiddel.

Har du vannmåler, er det lurt å av og til ta en kontroll av den. Sjekk om måleren står helt stille når det ikke blir brukt vann. Gjør den ikke det, renner det vann et eller annet sted.

Nordmenn er verstinger når det gjelder vannforbruk

På landsbasis går om lag 1/3 av vannet tapt som lekkasjevann fra ledningsnettet. Det er ikke uvanlig at det oppstår lekkasje eller brudd på de private stikkledningene. Om vanntrykket i boligen din blir redusert, eller du hører susing i ledningene selv om det ikke forbrukes noe vann i huset, kan det være indikasjoner på lekkasje på den utvendige stikkledningen. Kontakt kommunen eller privat firma som kan gjennomføre lekkasjesøking. Les mer om hva vi bruker vann til på vannkunnskap.no