Unngå svindel på nettet

Unngå svindel på nettet. I dag skal vi gi dere noen tips for å unngå å havne i en svindel-felle. Selv om det finnes mange ulike svindelmetoder, er det visse likhetstrekk som går igjen. Husk alltid på at hvis noe er for godt til å være sant, så er det som regel det. La deg ikke lures til å sende penger eller dele dine personlige opplysninger.

Brev fra Afrika

Metoden går ut på at man blir bedt om å sende penger for at vedkommende skal få fraktet et betydelig større beløp ut av landet. Ofte vil man bli lovet en viss fortjeneste av det totale beløpet. Selv om de fleste nordmenn har hørt om svindelen i media er det mange som går på limpinnen. På verdensbasis gjelder dette millioner av dollar. Er det en afrikansk prins er det svindel!

Ponzi-metoden

Ponzi-metoden går ut på å lure folk til å tro at de kan investere penger i noe som gir skyhøy avkastning uten risiko. I realiteten hiver du bare penger ut av vinduet. Eller til svindleren mer korrekt. Her var det aldri noe investeringsobjekt eller reell verdiskapning til å begynne med.

Nye deltakere står for hele finansieringen av utbytte til gamle deltakere. Utbyttet er ment til å lokke deltakeren til å investere et enda høyere beløp og eventuelt verve nye medlemmer. Slik kombineres gjerne en ponzi-svindelen med et pyramidespill. Her skal det til enhver tid verves nye medlemmer for å holde luftslottet i gang. Så snart mange nok av deltakerne ønsker å ta ut penger eller når svindleren er fornøyd med fortjenesten, forsvinner svindleren av med pengene.

Datingsvindel

Dette er den mest kyniske svindelen som finnes. Svindlere målretter sårbare og ensomme mennesker. De typiske ofrene for datingsvindel er kvinner på over 40 år. I mange tilfeller ender det opp med fatale økonomiske konsekvenser. Datingsvindel går ut på at svindleren oppretter falske kontoer på ulike nettdatingtjenester. Tinder er et flått eksempel. Troverdighet forfalskes ved å oppgi falske opplysninger.

Det kan gå flere måneder før svindleren forsøker å få offeret til å overføre penger. Vanligvis vil svindleren be om penger for å dekke reisekostnader eller annet tullball.