Våre beste 5 tips for økonomisk styring

Det er en hel del du kan gjøre for å få selve ørneblikket på din privatøkonomi. Du kan begynne med disse enkle 5 steg, før du går inn i de store detaljene. Det tar deg bare noen timer og vil gi deg uvurderlig kunnskap om hvor du står per i dag, og gir deg en plattform å bygge fra.

5 tips for å få finansielt overblikk på egen situasjon

Budsjett

Har du full kontroll over hva pengene dine går til? Er det tomt på konto lenge før det kommer nye penger inn? Se gjennom en vanlig måned og se nøye over hva pengene går til. Da blir det også lettere å planlegge framover. Budsjettet bør inneholde alt som går inn og ut av konto. Kanskje vil du oppdage at det er unødvendig mange småutgifter som ødelegger?

Forsikring

Har du kontroll på forsikringene dine? Vet du hva dekker de? Er du dobbelt forsikret? Det kan være lurt å hente inn nye tilbud, eller høre med forsikringsselskapet ditt om du faktisk har de beste vilkårene. Det er lov til å fortelle at du vurderer andre. Kanskje kan du er bedre tjene på å ha alle forsikringene samlet?

Likviditet

Rett oversatt betyr likviditet betalingsevne. At du klarer å betale regningene dine innen forfall – hver måned. Ofte varierer regningsbunken og –utgiftene en del fra måned til måned, derfor er det lurt at du setter opp budsjett et stykke fram i tid. Kanskje må du sette av penger denne måneden for å klare å betale alle regningene som kommer noen måneder fram i tid. Da sørger du for å hele tiden holde likviditeten.

Sparepenger

Har du en buffer? En sparekonto med penger spart for eksempel til en regnværsdag når oppvaskmaskinen ryker, eller andre uforutsette utgifter plutselig dukker opp? En slik buffer bør ligge på 20-30.000 kroner.

Nettbank

De fleste av oss har nettbank. Bruk den! Nettbanken er genial når det kommer til å sette opp budsjett. Her har du god oversikt over hva pengene dine går til i løpet av en måned. Følger du med, oppdager du kanskje også flere ting du kan spare penger på. Og disse små-beløpene nevnt over blir også godt synlig. I nettbanken har du også oversikt over gjelden din.