Alt du trenger å vite om de falske 200-kroneseddlene

Se hvordan du sjekker om 200-kroneseddelen er ekte, og hva du skal gjøre om du mottar en falsk seddel. Men hva gjør du om det er du som får en falsk seddel i lommeboka? Og hva risikerer du dersom du forsøker å betale med den? Den nye 200-kroneseddelen er det nok mange som ikke er så godt kjent med ennå, siden den relativt nylig ble tatt i bruk, nærmere bestemt 30. mai år, sammen med den nye 100-kroneseddelen.

De falske 200-sedlene som er i omløp, mangler følgende fire sikkerhetselementer:

  • Sikkerhetstråden: Når du holder den ekte seddelen opp mot lyset, ser du sikkerhetstråden som en gjennomgående, mørk strek som er integrert i papiret.
  • Ankerkjettingen: Til høyre på 200-kroneseddelen kan du se en ankerkjetting som er integrert i papiret. Når du vipper på seddelen, ser det ut som kjettingen beveger seg.
  • Flytende ring: Nede til venstre på seddelen kan du se et rektangel med en ring. Når du beveger seddelen i ulike retninger, ser det ut som ringen flyter og du kan se et fargespill.
  • Vannmerket: Vannmerket i papiret blir synlig når du holder seddelen opp mot lyset. Vannmerket viser hodet på en lundefugl, som brukes på alle de nye sedlene, og valørtallet, i dette tilfellet 200.

Hva om du selv mottar en falsk seddel?

Men hva gjør du dersom du faktisk får en falsk seddel som veksel ved betaling? Dersom du blir presentert for det du mistenker er en falsk seddel, bør du ikke akseptere den som betaling og anmelde forholdet til politiet, sier Andreas Andersen, pressekontakt i Norges Bank. Oppdager du først noe senere at den er falsk, bør du levere den til politiet så raskt som mulig. Å få erstattet beløpet er derimot ikke mulig.

Kan du bli straffet?

Men hva slags straff risikerer man – og kan man bli straffet om man slumper over en falsk seddel? Hvis det er tydelig at personen ikke er klar over at seddelen ikke er ekte, risikerer man normalt ingenting. Derimot vil det som defineres som uaktsomhet generelt kunne bli straffet med bøter fra 4.000 kroner og oppover.